אני מודה שהרעיון לכתוב מאמר על 10 מפתחות לניהול אפקטיבי נשמע לי קצת מתיימר, כי הרי ברור שיש עוד המון מפתחות, אבל אם זה יאפשר לכם להתבונן אחרת על גישת הניהול שלכם ולשאול שאלות, עשיתי את שלי.
הנחת היסוד שממנה אני באה שהכול יכול להיראות אחרת במגרש שאתם נמצאים.
אני לא חושבת שיש אנשים שנועדו לנהל ויש כאלה שלא, כלומר מדובר במיומנויות נרכשת שאפשר ואף כדאי שנשכלל כל הזמן.
אז בלי הקדמות נוספות קבלו את 10 המפתחות:
- בחירה – אני שומעת מהמון מנהלים שעבודה תחת עומס לא מוציאה מהם את מה שהם היו רוצים לתת, מסבירים לי שהעומס לא מאפשר להם להקדיש זמן לפיתוח העובדים, לשיחות איתם, להעלאת המוטיבציה.
גם בעלי עסקים נמצאים בסיטואציה דומה, הם מספרים לי שהניהול הוא כורח הנסיבות ובכלל אם אני אשאל אותם אם הם היו רוצים להתעסק רק בדבר שהם עוסקים, כלומר במוצר והשירות שנותנים ופחות בכל השאר.
השאלה שאני שואלת – אילו מנהלים אתם רוצים להיות? מה חשוב לכם לתת לעובדים? אילו כישורים חשוב לכם להביע?
חשוב לפנות זמן כדי להחליט איך אתם בוחרים לנהל, להקדיש לזה מחשבה, כי בסופו של דבר, זה במידה רבה יקבע את הצלחת החברה או העסק.
- יעדים – לאן אתם באמת רוצים להגיע? מה חשוב לכם לקדם בשנה הקרובה? תחשבו על זה, תדברו על זה, תצהירו על זה (אפילו ביניכם לבין עצמכם) תכתבו את זה במסמך מיוחד – זה יעזור לכם להשיג את מה שתבחרו.
- הגדרת ממדי הצלחה – החשש הכי גדול שאני שומעת ממנהלים הוא הפחד להיכשל, אותו פחד שמטרפד לנו את הרצון להציב יעדים. בעלי עסקים קטנים וגם מנהלים בארגונים מונעים מהפחד הזה והעניין הוא שהפחד הזה הוא מפני משהו לא מוגדר, לכן חשוב להגדיר את ממדי ההצלחה בכל תחום בניהול שלכם, רק זכרו לדבר לא במונחים של תוצאות אלא של התקדמות. למשל: אם אתם בעלי עסקים ואתם רוצים לקבוע מדד הצלחה מבחינת גידול בלקוחות אז קיבעו לדוגמא גידול בשיעור של 15%, בדילוגים ולא במרתון.
- "זה הכול יחסים"- השקיעו ביחסים שלכם עם הלקוחות, העובדים, הספקים, הם כולם שותפים שלכם, כשאני מדברת על השקעה ביחסים אני מדברת על יחס שוויוני ועל הקשבה על כל רבדיה.
- השתלמויות- חשוב לשם ההתפתחות המקצועית
- האצלת סמכויות – אחד האתגרים בניהול, הנקודה הזאת שאתה סומך על מישהו אחר מבחינה מקצועית ואישית ומאפשר לו או לה לנהל. מדובר ביכולת ששווה בעיני להקדיש לה אנרגיות.
- חיבור לשטח – אתן דוגמא קונקרטית: למנהל או מנהלת בארגון שאחראיים על צוות, ההמלצה שלי פעם בשבוע להתנסות בעבודה של העובדים כדי להבין לעומק עם מה הם מתמודדים ומהם הצרכים שלהם.
לגבי בעלי עסקים – אם הוצאת שירות כלשהו לספק, גם ממליצה מידי פעם לעסוק בעשייה כדי לחוש את השטח, זה יכול להיות גם סקר ללקוחות בכדי לראות דברים מפרספקטיבה אחרת.
8.ניהול זמן – האתגר בה' הידיעה, אין תהליך עם מנהלים שלא מדברים על ניהול זמן. כמו כל נושא שתיארתי כאן, היריעה רחבה, רק אומר את התובנה שלי ממודלים ועבודה עם לקוחות – זה לא הזמן שעומד לרשותנו, זה מה שאנחנו בוחרים לעשות בו – במילה אחת: תעדוף.
- איזון בין חיים אישים לעבודה – בגדול כי אם לא נקדיש לזה חשיבה אנחנו נהייה במסלול לתשישות ושחיקה ולכן ממליצה למנהלים שעובדים בקצב גבוה, 3 פעילויות בשבוע שמאזנות אתכם ובכלל התבוננות אם היומן שלכם מכיל גם פעילויות שמטעינות אתכם.
- תשוקה – מסיימת עם המפתח שבלעדיו שום דבר מבחינתי לא רלוונטי – לעשות את מה שאתם אוהבים באמת ומתוך תשוקה.
מפתח אחרון חביב, אל תהיו קטנוניים, אני יודעת שדיברתי על עשרה מפתחות אבל המפתח הזה הוא קצת סודי. לפעמים לוקח זמן עד שמוצאים אותו. אני שמעתי על אנשים שמצאו ואז שוב איבדו, מה שבטוח שמוטב שנתבונן על החיפוש כעל הרפתקה.
והמפתח הוא – להאמין שאתם מסוגלים!
ואסיים בנימה אופטימית – אם יש לכם תשוקה למה שאתם עושים, תחושת שליחות ואמונה שזה מה שאתם באמת צריכים לעשות – הכול פתוח בפניכם.